Mihai Ritivoiu va interpreta vineri 19.01.'24 in Sala Radio concertul nr 5 Imperialul de Beethoven

Evenimentul, organizat de Orchestra Națională Radio, îl va include pe pianistul român Mihai Ritivoiu, stabilit în Londra, care va interpreta faimosul Concert nr. 5 pentru pian și orchestră de Beethoven, cunoscut sub numele de "Imperialul". Acest concert a jucat un rol revoluționar în istoria muzicii și este considerat ultimul și cel mai faimos dintre concertele pentru pian ale lui Beethoven. Concertul, dedicat Arhiducelui Rudolf, un protejat și elev al lui Beethoven, a avut premiera sa la Viena în 1811.

Mihai Ritivoiu, născut la București, este un pianist distins, laureat al Concursului Internațional George Enescu și al altor competiții. A studiat la Universitatea Națională de Muzică București și la Guildhall School of Music & Drama din Londra. Ritivoiu este de asemenea apreciat în lumea muzicii de cameră și a fost prezent în emisiuni la BBC Radio 3, iar înregistrările sale au fost difuzate pe canale internaționale. A concertat în săli prestigioase și a colaborat cu orchestre de renume.

Katharina Wincor, o remarcabilă dirijoare austriacă, va conduce un concert special dedicat lucrărilor lui Mozart și Beethoven la Sala Radio, vineri, 19 ianuarie, de la ora 19:00. Wincor, cunoscută pentru rolul său de dirijor asistent la renumita Dallas Symphony Orchestra, a lucrat cu ansambluri de prestigiu precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin și Seattle Symphony. Ea a fost distinsă cu Premiul Neeme Järvi la celebrul Festival Gstaad Menuhin, inițiat de legendarul violonist Yehudi Menuhin în Gstaad, Elveția.

Programul serii va începe cu Simfonia nr. 39 a lui Mozart. Katharina Wincor a câștigat recunoaștere internațională ca dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Dallas, sub conducerea lui Fabio Luisi. A fost recunoscută la Concursul Mahler din Bamberg și a participat la masterclass-uri cu dirijori renumiți.

Concertul va fi transmis on air și online de Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și în aplicația Radio România.