Fundaţia culturală

Erbiceanu

Home | Link-uri | Trimite-ne un e-mail
ArgumentCuvântul preşedintelui de onoareObiectiveDocumenteActivităţiIstoria familieiEchipaContactŞtiriFoto

Corespondența domnului Erbiceanu cu Societatea Liszt cu ocazia zilei de naștere a lui Liszt

Pe 22/10/2023 14:56 Erbiceanu Constantin a scris - către Societatea Liszt:

Stimate domn,
FRANZ LISZT a fost una dintre figurile fundamentale și cei mai importanți compozitori ai secolului al XIX-lea.
Liszt a lucrat în aproape toate domeniile muzicii și la fiecare dintre ele a contribuit cu o dezvoltare semnificativă.
Poemul simfonic descriptiv orchestral într-o singură mișcare a fost invenția sa.
Pianul a fost principalul mijloc de expresie al lui Liszt. Ca interpret, a fost cel mai mare pianist din istorie. A inventat conceptul de recital de pian solo și a fost primul care a cântat programe complete din memorie... Liszt a fost un colos ca om, ca interpret și compozitor, generos cu toți cei care au intrat în contact cu el.
Născut la Raiding, la 22 octombrie 1811, în Ungaria, aproape de granița cu Austria. Tatăl său, un excelent muzician, era funcționar pe moșia Esterhazy. Tânărul Liszt a fost un copil-minune capabil să cânte în public, la vârsta de nouă ani, dificilul concert în si minor al lui Hummel și să interpreteze variațiuni pe teme propuse de public. Educația sa muzicală a fost aranjată de prințul Esterhazy și de alți aristocrați, permițându-i să studieze la Viena cu faimosul profesor Carl Czerny, care a refuzat să accepte vreo plată pentru plăcerea de a-l învăța. Liszt a studiat compoziția cu nimeni altul decât Antonio Salieri, preferatul meu, care a jucat un rol important în viața și familia lui Mozart. Liszt l-a interpretat pe Beethoven (Diavolul de om! a exclamat marele om și i-a sărutat fruntea băiatului. Ce ticălos tânăr!)
Nu intenționez să descriu viața sau opera lui Liszt, despre care există peste 2.500 de cărți tipărite și poate peste 10.000 de studii de înalt nivel !
Datorită marii sale iubiri pentru frumoasa contesă Marie d'Agoult (care era căsătorită și avea deja 2 fiice) au avut împreună trei copii, Blandine (născută în 1834, a murit în 1867), urmată de Cosima în 1837, destinată să devină soția lui Richard Wagner, a supraviețuit până în 1930 fondând Festivalul de la Bayreuth dedicat celor 10 opere ale ginerelui lui Franz Liszt. Toți membrii marelui clan Wagner din întreaga lume au un strămoș unic: Franz Liszt !
Relația cu Marie d'Agoult s-a dezintegrat treptat, iar după turneul său în Principatele Române, în timpul călătoriei sale de concerte la Kiev, în 1847, a cunoscut-o pe prințesa de origine poloneză Carolyne Sayn Wittgenstein, ultima mare dragoste a lui Liszt. Au împărtășit dragostea, religia și misticismul, ceea ce a împins-o pe prințesă să își abandoneze soțul și 30.000 de șerbi pentru a i se alătura lui Liszt la Weimar, unde a fost numit Kapellmeister al marelui duce. Trebuie să menționez că Liszt a fost primul mare compozitor internațional care a folosit melodii românești pentru Rapsodia Română, care a rămas nepublicată timp de 80 de ani. În timpul unei vizite în catedrala Sfântul Petru din Roma am găsit mormântul Mariei d'Agoult, mormântul lui Franz Liszt aflându-se în cimitirul din Bayreuth, nu departe de reședința sa.
În cadrul ultimului Festival Enescu de la București (27.08-24.09.2023) Kirill Gerstein a interpretat Sonata pentru pian în si minor de Liszt, Bertrand Chamayou Concertul pentru pian nr. 1 de Liszt, iar alți soliști precum Leif Ove Andsnes, Igor Levit sau Alexander Kantorow au interpretat bisuri din Annees de Pelerinage. 
Trebuie să menționez o minunată amintire personală ! În 1958 Sviatoslav Richter a vizitat-o în reședința familiei mele timp de 4 ore pe mătușa mea Constanța Erbiceanu (1874-1961) fiind interesată de povești despre Clara Schumann, Johannes Brahms și Max Reger. A cântat introducerea la marea sonată a lui Liszt, iar pianul mătușii mele părea foarte mic în comparație cu starul ruso-german.
Președintele nostru Leslie Howard a stabilit un record mondial cu cele peste 100 de CD-uri dedicate lucrărilor pentru pian ale lui Liszt! Felicitări tuturor membrilor Societății noastre Liszt !
Constantin Erbiceanu 

De la: Societatea Liszt 
Duminică, 22 octombrie 2023 la 22:04:46:
Dragă Constantin,
Îți mulțumim pentru e-mailul tău în această zi specială de sărbătoare.  Și vă mulțumesc pentru articolul de mai jos - pe care presupun că îl oferiți pentru următorul buletin informativ?
Dacă sunteți amabil să-i confirmați lui Steve White (editorul buletinului nostru informativ) dacă aceasta este intenția dumneavoastră, poate că el va putea să îl includă.  Și o mică observație din partea mea: informațiile biografice despre Liszt vor fi deja cunoscute membrilor, dar dacă puteți adăuga ceva mai multe detalii personale în partea finală (despre vizita lui Sviatoslav Richter), ar putea contribui la a face contribuția mai interesantă pentru cititorii noștri și adecvată pentru buletinul nostru informativ...
Cele mai bune urări din Londra,
Edward Morton Jack
Secretar al membrilor, The Liszt Society
www.lisztsoc.org.uk

De la: Societatea Liszt 
Dragă Constantin,
Mulțumesc pentru aceste amintiri fascinante
Aștept cu nerăbdare să văd articolul final cu atașamentele dumneavoastră!
Vă mulțumim din nou.  Cele mai bune urări,
Edward Morton Jack
Secretar al membrilor, Societatea Liszt
www.lisztsoc.org.uk

Luni, 23 octombrie 2023 la 17:42:53, Erbiceanu Constantin a scris:
Dragă Steve,
Edward mi-a trimis mailul atașat.
Bineînțeles, sunt de acord să-mi publici mailul în următorul buletin! 
Mi-a cerut mai multe detalii despre vizita lui Sviatoslav Richter (1915-1997) la mătușa mea, Constanța Erbiceanu. (1874-1961).
Am încercat să-mi amintesc faptele din septembrie 1958, când eram student de 19 ani.

Richter era deja celebru; totuși, regimul sovietic îl considera suspect, deoarece sora sa locuia în Germania de Vest. Abia după 1958 i s-a permis să cânte în Finlanda și în România.
Mătușa mea a primit un telefon de la Uniunea Muzicienilor care a informat-o că Richter, care a sosit pentru prima dată în România, este interesat să o viziteze. El a sosit însoțit de doamna Gheorghiu (soția unui academician român, care a fost mereu supărată că era considerată o doamnă rusoaică, deoarece era din Estonia!) Au sosit la timp anunțând că vor rămâne o oră, dar vizita s-a prelungit la 4 ore, iar concertul lui Richter de la Ateneu a fost amânat cu aproape 2 ore. Vizita a avut loc în septembrie 1958, după primul Festival Enescu de la București.
Discuția s-a desfășurat în limba germană, iar în primele trei ore a trebuit să rămân în spatele ușii, fiind acceptat abia în ultima oră împreună cu mama mea. Richter a povestit despre tinerețea sa, cum și de ce s-a căsătorit cu Nina Dorliak, o profesoară de canto cu 7 ani mai mare decât el, datorită căreia a învățat să iubească liedurile lui Schubert și multe alte detalii despre originea familiei sale.
Richter era interesat de povești despre viața muzicală din Germania, în special din Leipzig, unde mătușa mea a studiat la Gewandhaus între 1894-1898, întâlnind o mulțime de compozitori și interpreți celebri. De asemenea, era interesat de viața muzicală din Weimar și Meiningen. A studiat îndelung portretul lui Liszt cu autograf, precum și portretul lui Brahms (ambele se află astăzi în colecția mea) și a cerut detalii despre prietenia cu Max Reger (mătușa mea l-a vizitat de multe ori, a avut o bogată corespondență și a fost, împreună cu văduva compozitorului Elsa Reger, fondatoarea Max Reger Gesellschaft după Primul Război Mondial). Cel mai impresionant și teatral moment a fost acela în care mătușa mea i-a oferit lui Richter partitura concertului pentru pian al lui Reger, cu avizele compozitorului. Richter a căzut în genunchi și a sărutat mâinile mătușii mele, promițând să învețe și să interpreteze concertul în următoarele șase luni. Mătușa mea i-a replicat că concertul este foarte dificil și că va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l înțelege și a-l învăța. Cum eu eram deja în sală și puteam vorbi ceva rusă (materie obligatorie în colegiile și universitățile din România), i-a scris câteva cuvinte lui Constantin (vezi atașat).
Vizita s-a încheiat cu o invitație pentru mine și mama mea la concertul său. La următoarea vizită la București, Richter i-a trimis mătușii mele un buchet imens de trandafiri (vezi atașat dedicația: "cu cea mai profundă venerație". Aș putea continua cu întâlnirea mea cu Lang Lang și tatăl său la Frankfurt și cu entuziasmul lor văzând cuvintele lui Richter 50 de ani mai târziu, dar aceasta este o altă poveste pe care o voi scrie altă dată.
Și aici - https://imslp.org/wiki/4_Morceaux,_Op.68_(Moszkowski,_Moritz), după cum puteți vedea, este o dedicație, Moszkowski Moritz a făcut-o pentru Constanța.Constanța Erbiceanu 1900


Constanța Erbiceanu 1961


Poster Berlin


Poster London

Inapoi