Fundaţia culturală

Erbiceanu

Home | Link-uri | Trimite-ne un e-mail
ArgumentCuvântul preşedintelui de onoareObiectiveDocumenteActivităţiIstoria familieiEchipaContactŞtiriFoto

Marele pianist Valentin Gheorghiu s-a stins din viață!

Cu mare părere de rău am primit vestea stingerii din viață a celui mai ilustru si iubit elev al Constantei Erbiceanu (1874-1961), pianistul si compozitorul Valentin Gheorghiu (21.03.1928 - 16.07.2023).

Maestrul a rămas apropiat de casa Erbiceanu chiar si după 6 decenii de la dispariția profesoarei sale păstrând vie memoria profesoarei sale.

Cu ocazia împlinirii vârstei sale de 95 ani am avut șansa unei lungi conversații telefonice in care Valentin a evocat numeroase amintiri legate de vizitele sale la profesoara si promotoarea sa care i-a însoțit cariera intre anii 1934-1961.

Concertul sau pentru pian pe care l-a prezentat in premiera in cadrul Festivalului Enescu din toamna anului 1961 l-a interpretat mai întâi Constantei Erbiceanu, in timp ce autorul acestor rânduri îl asculta ascuns după ușă! 

Transmitem mulțumiri conducerii Filarmonicii George Enescu pentru organizarea in luna mai doua concerte aniversare pentru Valentin, in cadrul cărora pianista Luiza Borac a interpretat cu succes concertul pentru pian si orchestra al lui Valentin Gheorghiu.

Totodată transmitem condoleanțe familiei anume devotatei soții Roxana si unicei lor fiice Valentina.

Constantin Erbiceanu Premiul Constanta Erbiceanu a fost acordat in anul 2011 pianistului Mihai Ritivoiu, Valentin Gheorghiu fiind membru al juriului .


Inapoi