Fundaţia culturală

Erbiceanu

Home | Link-uri | Trimite-ne un e-mail
ArgumentCuvântul preşedintelui de onoareObiectiveDocumenteActivităţiIstoria familieiEchipaContactŞtiriFoto

Marele nostru artist pianist si compozitor Valentin Gheorghiu a împlinit 95 de ani

Valentin Gheorghiu, un titan al muzicii clasice românești, sărbătorește 95 de ani de geniu artistic!

Pe 21 martie 2023, pianistul și compozitorul român de renume mondial, Valentin Gheorghiu, a atins venerabila vârstă de 95 de ani. Un artist de o rafinament aparte, Gheorghiu a traversat decenii de carieră strălucită, lăsând în urmă un patrimoniu muzical de neegalat în istoria culturii românești.

Elevul de seamă al profesoarei Constanța Erbiceanu între anii 1934 și 1961, Valentin Gheorghiu a demonstrat o pasiune și o dedicație ireproșabilă pentru muzică. Cariera sa profesională a fost marcată de înregistrări de referință care au răsunat în sălile de concert ale lumii și au inspirat generații întregi de muzicieni.

Recunoașterea internațională a talentului său i-a adus lui Valentin Gheorghiu un loc de onoare în peste 100 de jurii la mari concursuri de pian și compoziție. În semn de apreciere pentru contribuția sa la dezvoltarea și promovarea culturii românești, artistul a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Valentin Gheorghiu nu a fost singurul membru al familiei care s-a impus în lumea muzicii. Împreună cu fratele său, violonistul Ștefan Gheorghiu, Valentin a fost premiat în cadrul primului Concurs Enescu din anul 1958. Colaborarea lor muzicală, care a fuzionat virtuozitatea pianului cu sensibilitatea viorii, a devenit un reper în interpretarea operei lui Enescu și a altor compozitori români și internaționali.

În cursul dimineții, am avut onoarea să îl felicităm pe marele Valentin Gheorghiu, urându-i sănătate și promițându-i o grabnică revedere. Ne împletim vocile cu cele ale tuturor celor care îl prețuiesc și îl admira pe acest titan al muzicii clasice românești, într-o simfonie de mulțumiri și aplauze pentru o viață dedicată artei.

La mulți ani, Maestre Valentin Gheorghiu!

poza de pe wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Valentin_Gheorghiu
Inapoi