Fundaţia culturală

Erbiceanu

Home | Link-uri | Trimite-ne un e-mail
ArgumentCuvântul preşedintelui de onoareObiectiveDocumenteActivităţiIstoria familieiEchipaContactŞtiriFoto

Bucureștiul Strălucește pe Scena Mondială a Muzicii Clasice

În luna septembrie 2024, București a devenit un adevărat epicentru al muzicii clasice la nivel mondial, găzduind artiști de operă de renume, concursuri instrumentale și mari concerte simfonice cu soliști celebri.
Festivalul "Masters of Classic" a adus pe scena bucureșteană, între 1 și 15 septembrie, o serie de mari cântăreți de operă. Printre aceștia s-au numărat soprana Anna Netrebko și tenorul Yusuf Eyvazov, care au impresionat publicul cu un program dedicat lui Puccini. Mezzosoprana Elina Garanca a încântat audiența cu un recital de arii, iar tenorul maltez Joseph Calleja, care l-a înlocuit pe Rolando Villazon, și-a demonstrat talentul și versatilitatea. Roberto Alagna, într-o formă vocală de invidiat, a fermecat publicul. De asemenea, tenorul polonez Piotr Beczala a dovedit de ce este unul dintre cei mai apreciați tenori ai momentului, iar Asmik Grigorian, soprana de origine armeană, născută în Lituania, a arătat de ce este considerată o nouă stea a scenei internaționale.

Pe lângă aceste recitaluri vocale, publicul a avut ocazia să îi asculte pe violonistul Nicolaj Znajder interpretând Brahms și pe pianistul Fazil Say cu un program Beethoven. 

În paralel, a avut loc a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu, care a inclus trei secțiuni: violoncel, vioară și pian. Directorul festivalului, dirijorul Cristian Măcelaru, a introdus și un curs de maiestrie dedicat artei dirijorale. Membrii juriului au susținut recitaluri la Ateneul Român, printre care violoniștii Dmitry Sitkovetsky, Shlomo Mintz și Liviu Prunaru, precum și pianiștii Lilya Zilberstein și Simon Trpceski. Evenimentul a fost deschis de un concert simfonic, avându-i ca soliști pe câștigătorii ediției din 2022.

În cadrul finalei de pian a Concursului George Enescu, dirijată de Christian Reif, Fundația Culturală Erbiceanu a acordat tradiționalul Premiu "Constanța Erbiceanu", în valoare de 2.500 de euro, candidatului român cel mai bine clasat, Alexa Stier, doctorand la Universitatea Yale din SUA. Din păcate, niciun concurent român nu a reușit să câștige unul dintre cele nouă premii importante.

Luna septembrie s-a încheiat apoteotic cu două concerte ale Filarmonicii din Israel, sub bagheta lui Zubin Mehta, președintele de onoare al Festivalului Enescu, care a aniversat 60 de ani de la primul său concert în România, din 1964. Primul concert, desfășurat la Ateneul Român pe 29 septembrie, a inclus un program Ceaikovski și a avut-o ca solistă pe violonista Lisa Batiashvili. Cel de-al doilea, pe 30 septembrie, a avut loc la Sala Palatului și a fost patronat de guvernele Israelului, Germaniei și României. Acesta a prezentat-o pe celebra pianistă Marta Argerich în Concertul nr. 1 de Beethoven și a culminat cu interpretarea grandioasei Simfonii nr. 4 de Anton Bruckner. La eveniment a fost prezentă și o delegație germană, condusă de ministrul Peter Hauk din Baden-Württemberg, cu care am avut privilegiul de a discuta, si care a subliniat raritatea unor astfel de concerte chiar și în Germania.










Inapoi