Alexandra Segal din Israel, dar născută la Kiev, a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2022 la secțiunea Pian, după o Finală în care a interpretat, cu o virtuozitate infernală, demonicul Concert nr. 3 în do major pentru pian și orchestră op. 26 de Serghei Prokofiev. Premiile II și III au fost acordate pianiștilor George Todică (România) și Chun Lam U (Hong Kong, China). Fundația Culturală Erbiceanu a acordat, totodată, un premiu în valoare de 2.500 de Euro celui mai bine clasat pianist român, care a revenit lui George Todică (stânga).

(foto Alex Damian)

George Todică este din România și a obținut Diploma de Artist la Colegiul Regal de Muzică din Londra în 2019, sub îndrumarea Normei Fisher, după ce a absolvit masterul la Conservatorul Regal din Scoția în 2017. Și-a făcut debutul la Wigmore Hall în octombrie 2018, în calitate de Tillett Trust Young Artist. A obținut premiul I la Royal Over-Seas League Keyboard Prize (2022), Norah Sande Award în Anglia, Concursul de Pian Stefano Marizza în Italia, Concursul de Pian din Moray, Scoția, Festivalul Internațional de la Llangollen; premiul al II-lea la Concursul Internațional Piano Campus în Franța și premiul al III-lea la Concursul Internațional de Pian de la Istanbul. În domeniul muzicii de cameră, George colaborează frecvent cu soprana Charlotte Hoather, alături de care a înregistrat 4 albume, și face parte din Chloé Piano Trio, alături de violonista Maria Gîlicel și de violoncelista Jobine Siekman. George Todică și-a făcut debutul cu orchestra la vârsta de 14 ani, alături de Filarmonica Moldova din Iași și a concertat ca solist cu Orchestra din New Edinburgh, Istanbul Orchestra’Sion, Orchestra Absolvenților de la Cambridge, Orchestra de Cameră a Conservatorului Regal din Scoția, Orchestra din Cergy-Pontoise, Paris, Orchestra Learig și Orchestra Stewart’s Melville College.
(www.radioromaniacultural.ro)

Mai jos, câteva poze și o scurta filmare de la decernarea premiilor (foto Florin Ionescu):
Filmare decernare Premiul Constanța Erbiceanu acordat celui mai bine clasat pianist roman la Concursul George Enescu