Marele scriitor italian Dante Alighieri a murit în 14 Septembrie 1321 la Ravenna. Mormântul sau și grădina înconjurătoare precum și Mănăstirea Franciscanilor învecinată sunt declarate Zona di Silenzio în cinstea marelui poet național italian, iar din anul 2015 mormântul este păzit de poliție de teama unui atentat terorist islamic. Opera principală a lui Dante este compusă din cele 100 Capitole ale Divinei Comedii. Autorul călătorește într-o viziune realist descrisă în cele 3 Imperii ale Lumii de Dincolo, prin Iad (Inferno), prin Purgatoriu și prin Cercurile celeste ale Raiului (Paradiso), unde este condus de iubirea tinereții sale, Beatrice.
Din anul 1373 s-a creat la Florența o Catedră Dante, a cărui prim profesor a fost Giovanni Boccaccio (1313-1375). În timp ce Dante și-a intitulat capodopera drept Commedia, Boccaccio a adăugat calificativul de Divina. Influența Divinei Comedii asupra artei Renașterii a fost imensă. Sandro Botticelli (1445-1510) de pildă a creat nu mai puțin de 93 ilustrații celebre pe teme din Divină Comedie.
FCE a finanțat o nouă traducere a Infernului lui Dante, realizată de Dr Cristian Bădiliță, ilustrată de Marian Zidaru, volum apărut recent la Editura Vremea.
PS: Nenumărate capodopere muzicale au fost inspirate de Divina Comedie.
Amintim în primul rând de Simfonia Dante de Franz Liszt, de operele Francesca da Rimini de Mercadante (sec XIX) și Zandonai (XX) de Gianni Schicchi de Puccini, Pia di Tolomei de Donizetti, sau numeroasele Madrigale de Marenzio, Merulo, Soriano sau Vinci.