În anul 2017, Fundația Culturală Erbiceanu (FCE) a continuat activitățile începute anterior și, totodată, a desfășurat activități noi.
Din punct de vedere administrativ, având în vedere situația de fapt conturată în ultimii ani, FCE a operat o serie de modificări în documentele statutare care au fost consemnate prin hotărâre judecătorească definitivă în Registrul Asociațiilor și Fundaților – Sector 2. Cea mai importantă modificare constă în introducerea categoriei de „membru FCE”Astfel, au devenit membri ai fundației: expertul contabil Nicoleta Steolea (Nae), ing. Marcel Steolea, ing. Viorel Piperea, ing. Radu Goran, informaticianul Mihai Godeanu, jurnaliștii Radu Eremia și Laurențiu Ungureanu. Aceștia s-au remarcat prin fidelitate față de FCE, astfel că modificarea nu a făcut decât să formalizeze o relație de prietenie și colaborare începută cu ani în urmă.
Bilanțul se prezintă după cum urmează:
1. Contribuția FCE la apariția cărții Tratat despre obiceiurile, ceremoniile și infamia Turcilor, scris de Georg Captivus (sec. XV) și tradus de Prof. Dr. Ioana Costa. Volumul a apărut la Editura Humanitas și a fost lansat pe 10 noiembrie 2017 la Librăria Humanitas Cișmigiu. Ca element de noutate, ediția românească cuprinde și prefața semnată de Martin Luther la ediția a 12-a a cărții.
2. FCE a continuat să asigure co-finanțarea cercetărilor întreprinse de Dr. Cristian Bădiliță, după cum urmează:
a. apariția ediției traduse, comentate și adnotate a Faptelor Apostolilor la Ed. Vremea;
b. publicaera cărții inedite Poetul și procuratura. Procesul lui Baudelaire și cele 13 poeme inculpate la Ed. Tracus Arte, cuprinzând traducerea și comentarea celor 13 poezii care au făcut obiectul unui celebru proces de inculpare a creației intelectuale;
c. apariția unei noi ediții din Evangheliile Apocrife din colecția „Mari texte ale creștinătății” de la Editura Vremea;
d. apariția cărții Trei romane ale antichității la Editura Vremea.
3. FCE a continuat în cel de-al 3-lea an îmbogățirea colecției „Un secol de comunism. La o sută de ani de la revoluția rusă din 1917”, realizată împreună cu Ed. Istros a Muzeului Brăilei cu noi titluri: Piotr Vranghel, Memorii (400 pp); Serghei Melgunov, Teroarea roșie. 1918-1924 (356 pp); Alexandre Kerenski, Revoluția rusă. 1917 (424 pp), traduse de Nicolae Drăgușin și Maurice Paleologue, Rusia țarilor în vremea Marelui Război, vol. 1 (480 p), tradus de Sergiu Iosipescu. Cele 5 titluri care alcătuiesc colecția au fost oferite cu titlu de donație unor instituții și persoane pentru care tematica ar putea prezenta un interes deosebit.
4. FCE a continuat activitatea de sprijinire a cercetărilor independente cu privire la viața și la opera unor membri importanți ai Familiei Erbiceanu:
a. Ing. Petre Covacef, între timp decedat, a publicat al patrulea volum din istoria Portului Constanța, intitulat „Dinastia Erbicenilor”;
b. Dr. Sorin Radu, autor al biografiei lui Ion Flueraș, l-a prezentat pe Vespasian Erbiceanu (1865-1943), magistrat și academician, într-un eseu biografic.
c. Dr. Mihai Țipău a fost editat Studii teologice și istorice de Acad. Constantin Erbiceanu (1838-1913), lucrarea fiind publicată la Editura Enciclopedică.
d. Tot Dr. Mihai Țipău a început să lucreze la editarea discursului de recepție la Academia Română din 30 martie 1900 al lui Constantin Erbiceanu, împreună cu răspunsul lui Dimitrie Sturdza. Cele două texte vor apărea în cursul anului următor.
e. Dr. Leonidas Rados a continuat să lucreze la biografia și analiza operei lui Constantin Erbiceanu, fiind de așteptat ca volumul să apară în cursul anului următor.
f. Casa Cărții de Știință de la Universitatea Babeș-Bolyai a avut frumoasa inițiativă să reediteze cartea Biografia marilor Dragomani greci din Imperiul Otoman, publicată de Constantin Erbiceanu în 1897, după textul lui Epaminonda Stamatiade. Volumul se bucură de o prefață din partea rectorului UBB, Acad. Ioan-Aurel Pop.
5. Ca urmare a unei croaziere în America de Sud până în Țara de Foc, președintele FCE a început să strângă materiale despre Julius Popper (1857-1893), singurul conquistador pe care l-a avut România, totodată erou național în Tierra del Fuego. În felul acesta, președintele FCE continuă preocuparea personală de a aduce în atenția publică oameni născuți pe teritoriul actual al României, celebri în străinătate, dar uitați în locurile de baștină.
6. În anul 2018, FCE speră să poată acorda Premiul Constanța Erbiceanu pentru cel mai bine clasat candidat român la Concursul Internațional de Pian George Enescu. Acesta reprezintă un obiectiv important al FCE, premiul fiind acordat la fiecare doi ani următorilor pianiști: Sorin Creciun (Berlin), Mihai Ritivoiu (Londra), Adela Liculescu (Viena).
În concluzie, apreciem că din punct de vedere editorial, anul 2017 a fost cel mai bun din cei 9 ani de activitate publică ai FCE reușind să aducem o contribuție memorialistică semnificativă la cunoașterea evenimentelor din anul 1917. De asemenea, apreciem în mod deosebit deschiderea Editurii Humanitas față de propunerea editorială a FCE, inițiativa neavând nicio șansă de materializare fără participarea directă, imediată și profesionistă a echipei editoriale. Nu în ultimul rând, rămânem recunoscători pentru prietenia de lungă durată a Editurii Vremea care a primit cu bucurie toate inițiativele patrologului și clasicistului Cristian Bădiliță. Anul 2018 va fi important, căci FCE va sărbători un deceniu de activități publice.
COMITETUL DIRECTOR AL FUNDAȚIEI CULTURALE ERBICEANU
Constantin Laurențiu Erbiceanu Florin Ionescu Dr.Nicolae Drăgușin
.