Bustul din bronz al istoricului roman Trandafir Djuvara (1836-1935)

Fundaţia Culturală Erbiceanu, din încredinţarea Prof. Neagu Djuvara şi cu consimţământul d-lui Director Andrei Dimitriu, a luat iniţiativa de a aduce în clădirea Ateneului Român care adăposteşte Filarmonica George Enescu bustul din bronz al diplomatului, istoricului şi mecena roman Trandafir Djuvara (1836-1935). Realizat în perioada interbelică de sculptorul Mihai Onofrei şi ţinut în condiţii nu tocmai prielnice la Cimitirul Bellu, bustul a necesitat atente lucrări de îngrijire. Pentru acest motiv, Fundaţia Culturală Erbiceanu a luat legătura cu Maestrul Doru Drăguşin, autor al statuii lui Nicolae Titulescu expusă la Palatul Ligii Naţiunilor din Geneva, care şi-a asumat transportul şi lucrările de întreţinere, precum şi realizarea postamentului din granit roz, a piedestatului care să integreze lucrarea în estetica foyerului ateneului.

Data dezvelirii lucrării va fi stabilită de către direcţiunea Filarmonicii George Enescu, profilându-se următoarele date: 31 august (ziua în care Prof. Neagu Djuvara va împlini venerabila vârstă de 99 ani şi, totodată, ziua în care se va deschide Festivalul Enescu) sau 30 septembrie, cu ocazia deschiderii obişnuitei stagiuni de toamnă.

Nădăjduim că preşedintele de onoare al Fundaţiei Culturale Erbiceanu va participa la dezvelire şi va rosti o alocuţiune în cinstea bunicului său, Trandafir Djuvara, unul dintre fondatorii Ateneului Român.