Discurs al Dlui Filip-Lucian Iorga pe scena Ateneului Român

Luni, 8 noiembrie 2010, începând cu ora 18.00, a avut loc, la Ateneul Român, în prezenţa AALLRR Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, o evocare a marii manifestaţii anticomuniste din 8 noiembrie 1945. Cu ocazia zilei onomastice a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, Ateneul Român a găzduit evenimentul intitulat 8 noiembrie 1945 – 8 noiembrie 2010. 65 de ani de la prima manifestaţie anticomunistă din România. Şi-au dat concursul maestrul Dan Grigore, actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc, pianista Verona Maier şi violonista Ioana Cristina Goicea. Prezentarea istorică a mitingului din 1945 a fost făcută de acad. Dinu C. Giurescu. În timpul spectacolului au fost proiectate mai multe fragmente din filme despre Familia Regală a României, realizate de Marilena Rotaru. Au mai participat demonstranţi din 8 noiembrie 1945, Asociaţia Tradiţia Militară, tineri politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile. Menţionăm prezenţa, pe scenă sau în sală, a unor personalităţi precum Rodica Coposu, Radu Câmpeanu, Paul Lăzărescu, Dinu Zamfirescu, Crin Antonescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ciorbea, Andrei Chiliman, Radu Graţian Gheţea, maestrul Ion Lucian, Mircea Diaconu, Varujan Vosganian, Constantin Marţian (preşedintele Alianţei Civice), Valentin Popescu (preşedintele INFORR), Florin Alexe (preşedintele Tineretului Naţional Liberal), Răzvan şi Manuela Cernat, Christian Mititelu şi Ioana-Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Irina Petrescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Viniciu Moroianu, Theodor Paleologu, Radu Coşarcă, Cornel Nistorescu, baroana Roxane Reboul de Wissner etc.
          Fundaţia Culturală Erbiceanu s-a numărat printre organizatorii acestui eveniment, alături de Alianţa Naţională pentru Regatul României (ANRR), Alianţa Civică, Institutul Român de Istorie Recentă, Tineretul Naţional Liberal, Fundaţia Horia Rusu, Fundaţia Corneliu Coposu, Fundaţia Culturală Memoria şi Iniţiativa Tinerilor pentru Modernizarea României.
          La evenimentul la care au luat parte şi numeroşi prieteni ai Fundaţiei Culturale Erbiceanu, Dl Filip-Lucian Iorga, vice-preşedintele acesteia, a susţinut un discurs, pe scena Ateneului Român, din partea organizatorului principal, Alianţa Naţională pentru Regatul României. Redăm mai jos textul integral al discursului:

Alteţele Voastre Regale,
Venerabili participanţi la mitingul din 8 noiembrie 1945,
Stimaţi invitaţi,
Doamnelor şi Domnilor,

Vă rog să-mi permiteţi să vă adresez mulţumirile membrilor Alianţei Naţionale pentru Regatul României, pentru prezenţa din această seară.

În ultimele zile am avut bucuria să vorbesc cu mulţi dintre Dvs. şi să aflu că aveţi amintiri personale sau istorii de familie despre 8 noiembrie 1945.

Eu însumi am moştenit amintirile bunicului meu, ofiţer în Armata Regală română, care a luat parte la miting şi, după reprimarea acestuia, a vizitat mai multe spitale din Bucureşti, pentru a vedea rănile prietenilor şi cunoscuţilor internaţi. Probabil că sentimentele pe care le trăia el acum 65 de ani nu erau foarte diferite de ceea ce mulţi dintre noi simţim astăzi.

Pentru că astăzi privim cu toţii rănile ţării, răni care nu par să se vindece şi la vindecarea cărora prea puţini dintre noi putem participa. O încercare de tratament radical a fost gestul admirabil al Dnei învăţătoare Cristina Anghel, care a stat 70 de zile în greva foamei pentru a încerca să vindece sau măcar să îngrijească o rană a comunităţii din care face parte.

Mulţi dintre noi am văzut probabil, la televizor, acea pildă a Dnei Cristina Anghel, în care un creion singur se frânge cu mare uşurinţă sub presiunea degetelor, dar în care un mănunchi de creioane este imposibil de frânt.

Alianţa Naţională pentru Regatul României consideră că Monarhia constituţională ar putea reprezenta o alternativă la blocajul instituţional şi identitar în care ne aflăm în acest moment. La 65 de ani de la manifestaţia din Piaţa Palatului Regal şi la aproape 21 de ani de la schimbarea de regim din 1989, ANRR invită societatea civilă, presa şi lumea politică la reflecţie relaxată şi proaspătă, la dezbatere argumentată, lipsită de încrâncenare sau de prejudecăţi. Este timpul să ridicăm surdina aşezată peste discuţia despre istoria şi actualitatea instituţiei monarhice.

Într-o Românie care trece printr-o profundă criză economică, socială şi morală, într-un mediu aparent incapabil să discearnă valorile autentice de falsele modele şi teme, ANRR doreşte să aducă în discuţia publică virtuţile unei Monarhii constituţionale şi necesitatea unei prezenţe permanente şi eficace a Familiei Regale a României în viaţa societăţii româneşti.

În încheiere, cer permisiunea Alteţelor Voastre Regale de a cita câteva cuvinte ale Majestăţii Sale Regelui Mihai: “Niciodată, nici măcar în clipele cele mai contradictorii de după 1989, eu nu mi-am îngăduit să divizez, în sufletul meu, românii, nici după trecutul lor, nici după faptele lor. Am judecat, am încercat să îndrept lucrurile, uneori i-am criticat aspru, dar nu i-am împărţit niciodată pe categorii”.

Mai rămâne doar ca şi noi înşine să căpătăm înţelepciunea de a ne privi aşa cum Regele nostru are bunătatea de a o face. Numai rămânând liberi şi diferiţi, dar laolaltă, ca în această seară, nu vom putea fi frânţi. Aşa cum neînfrânte au rămas glasurile tinerilor din 8 noiembrie 1945.

Vă mulţumesc!

Interviu al Dlui Filip-Lucian Iorga despre 8 noiembrie 1945

Dl Filip-Lucian Iorga în Telejurnalul TVR de la ora 20.00, din 8 noiembrie 2010

Articol despre evenimentul din 8 noiembrie 2010, de la Ateneul Roman, pe The Royal Forums