Fundaţia culturală

Erbiceanu

Home | Link-uri | Trimite-ne un e-mail
ArgumentCuvântul preşedintelui de onoareObiectiveDocumenteActivităţiIstoria familieiEchipaContactŞtiriFoto

Participarea Dlui Preşedinte Constantin Laurenţiu Erbiceanu la Gala de adio dedicată Dlui Ioan Holender, la Viena

     Dl Ioan Holender, Directorul General al Operei de Stat din Viena, îşi va încheia mandatul după 19 ani, în 31 august 2010. Pentru că ultima stagiune vieneză desfăşurată sub conducerea Dlui Ioan Holender s-a încheiat la 30 iunie a.c., Guvernul Austriei i-a organizat o primire la Hofburg, în prezenţa E.S. Heinz Fischer, Preşedintele Austriei şi a membrilor guvernului. De asemenea, Poşta austriacă a ţinut să îl omagieze pe renumitul manager cultural de origine română, emiţând un timbru cu efigia sa. 
     Sâmbătă, 26 iunie 2010 a avut loc o Gală de adio la Staatsoper, în cadrul căreia şi-au dat concursul 52 de solişti reputaţi şi 12 dirijori care au condus ilustra orchestră Wiener Philharmoniker. Printre cei 2.200 de participanţi care au asistat la una dintre cele mai grandioase Gale vieneze a tuturor timpurilor s-a numărat şi Preşedintele Fundaţiei Culturale Erbiceanu. Gala a durat 6 ore, fiind transmisă de Televiziunea austriacă, toţi soliştii participând la eveniment fără a solicita onorarii. Sumele adunate din biletele vândute, din transmisia la ORF şi din vânzarea DVD-urilor cu înregistrarea spectacolului vor fi folosite pentru sprijinirea a 300 de copii orfani din Republica Moldova. 
     După Gală a urmat un Dineu pe scena Operei, cu circa 200 de invitaţi, ocazie cu care Dl Constantin Laurenţiu Erbiceanu a putut conversa cu mari vedete internaţionale, precum Placido Domingo, Anna Netrebko, Leo Nucci, Feruccio Furlanetto, Franz Welser-Most etc. La Gală au mai participat numeroşi solişti români angajaţi la Opera vieneză, dintre care îi amintim pe: Roxana Constantinescu, Teodora Gheorghiu, Anita Hartig, Ileana Tonca, Simina Ivan sau Aura Twarowska. 
     Dl Ioan Holender, cel mai longeviv Director al Operei din Viena, va părăsi această instituţie în culmea gloriei, dar nu se va retrage din activitate, ci va deveni consilier la Opera Metropolitan din New York şi la Opera din Budapesta. În plus, va conduce atât Festivalul din Tokyo, cât şi Festivalul George Enescu din România, pentru încă două ediţii, în anii 2011 şi respectiv 2013. 
     Dl Constantin Laurenţiu Erbiceanu a convenit cu Dl Ioan Holender consolidarea unei tradiţii inaugurate în anul 2009, prin acordarea, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, a unui Premiu Constanţa Erbiceanu celui mai bine clasat participant român la Concursul pentru pian, atât la ediţia din 2011, cât şi la cea din 2013. 
     Câteva fotografii ilustrează bogata participare artistică la această memorabilă Gală de adio dedicată Dlui Ioan Holender, eveniment de primă importanţă în viaţa muzicii de operă mondiale.


Constantin Erbiceanu si Ioan Holender


Ioan Holender, Ferrucio Furlanetto, Zubin Mehta si Placido Domingo


Ioan Holender

           
Soile Isokoski                                                                                Teodora Gheorghiu

          
Barbara Frittoli                                                                          Thomas Hampson

          
Ferrucio Furlanetto                                                                         Roxana Constantinescu

          
Anna Netrebko                                                                              Natalie Dessay

          
Simon Keenlyside                                                                              Eliane Coelho

          
Leo Nucci                                                                                  Thomas Hampson

          
Placido Domingo                                                                             Placido Domingo

          
Diana Damrau                                                                            Piotr Beczala
 
Foto: Florin Ionescu
Inapoi